År efter år beviser resultaterne, at DanBred-grise er verdensklasse

I 2023 har DanBred-grise endnu engang hævet standarden for verdensklasse produktivitet – med en avlsfremgang, der bidrager til både dyrevelfærd og bundlinje. Det viser ”Resultater for DanBred grise i 2024”.

 

Generation efter generation har vi selekteret de bedste gener til videre avl med det formål at sikre den højeste fortjeneste i din griseproduktion. Rapporten ”Resultater for DanBred grise 2024” beviser, hvordan DanBreds kontinuerlige avlsfremgang manifesterer sig i din produktion. På tværs af so-, smågrise- og slagtegrisebesætninger er produktiviteten steget i de seneste år.

 

Vores løbende avlsfremgang understreger, at DanBred fortsat er det rigtige valg for professionelle griseproducenter, der har fokus på en profitabel griseproduktion, der tager hensyn til den grønne dagsorden med hensyn til ressourceeffektivitet og produktivitet,” siger Torben Aarris, Direktør i DanBred.

 

Når vi omregner den opnåede genetiske fremgang til økonomi, har den samlede avlsfremgang over de seneste to år været 12,3 DKK pr. år pr. DanBred slagtegris. I de kommende år, forventes det, at der vil være en forbedring af alle avlsmålsegenskaber. Vi stræber efter en samlet avlsfremgang i avlskernen på op til 20,8 DKK pr. år pr. DanBred slagtegris.

 

 

Slagtegriseegenskaberne forbedres fortsat

Med høj daglig tilvækst, fremragende fodereffektivitet og god kødkvalitet er DanBred-grise kendt for at levere slagtegrise i verdensklasse, der bidrager til bedre udnyttelse af ressourcerne og sikrer de laveste produktionsomkostninger for dig. Det skyldes det målrettede fokus på produktivitetsegenskaberne i avlsmålet. De seneste år har vi skiftet fokus til at lægge mere vægt på overlevelse og robusthed. Dog beviser produktionsresultaterne, at DanBred-grisene stadig forbedrer de vigtige slagtegriseegenskaber.

 

DanBred slagtegrisebesætninger har oplevet en stigning i daglig tilvækst fra 1.024 g til 1.037 g – det er 13 g mere om dagen i 2023 sammenlignet med 2022. DanBred top 5 produktionsbesætninger har en imponerende daglig tilvækst på 1.159 g pr. dag, hvilket er 105 g mere end landsgennemsnittet for produktivitet i 2023.

 

Desuden er fodereffektiviteten forbedret fra 2,66 FEsv pr. kg tilvækst til 2,65 FEsv pr. kg tilvækst fra 2022 til 2023. Og DanBred top 5 produktionsbesætninger bruger kun 2,54 FEsv pr. kg tilvækst.

 

 

Mere robuste grise og højere overlevelse

DanBred sobesætninger havde et rekordhøjt gennemsnit på 35,3 fravænnede grise pr. årsso i 2023. Dette er det højeste offentliggjorte gennemsnit for noget griseavlsselskab i verden.

 

Fra 2022 til 2023 blev der i gennemsnit fravænnet én ekstra gris pr. årsso. Det skyldes primært en øget pattegriseoverlevelse på 1 procentpoint og 0,2 flere levendefødte pr. kuld. Historisk set har antallet af fravænnede grise pr. årsso aldrig været højere. Fravænnede grise pr. årsso var 0,6 højere for besætninger, der anvendte DanBred-genetik, sammenlignet med landsgennemsnittet.

 

Resultaterne fra produktionsbesætningerne med DanBred-genetik viser en forbedret pattegriseoverlevelse på 1 procentpoint fra 2022 til 2023. Og det stopper ikke her. Vi forventer, at effekten af avlsfremgangen vil slå igennem i produktionsbesætningerne de kommende år,” lyder det fra Christian Fink, sektordirektør for Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

 

 

Avlsfremgang med fokus på overlevelse

De sidste to år har pattegriseoverlevelse været den vigtigeste egenskab i avlskernen, hvilket bl.a. har ledt til en årlig avlsfremgang for pattegriseoverlevelse på 4,1 procentpoint. Denne fremgang slår også løbende igennem ude på staldgangen i produktionsbesætningerne med DanBred genetik. Fremover kan du forvente endnu flere sunde, robuste søer og pattegrise, da vi for nyligt har implementerede ’so-overlevelse’ som en ny egenskab i avlsmålene.

 

De kommende år forventer vi en betydelig avlsfremgang for so-overlevelse og pattegriseoverlevelse, samtidig med at der vil være fremskridt for de andre vigtige egenskaber i avlsmålet,” forklarer Tage Ostersen, afdelingsleder i Avl & Genetik, Landbrug & Fødevarer.

 

 

Baggrunden for publikationen
Resultater for DanBred grise 2024” er en samlet publikation, der viser resultater fra produktionsbesætninger med DanBred-genetik, den realiserede avlsfremgang de seneste to år i avlskernen samt en prognose for den forventede avlsfremgang i avlskernen (som er betegnelsen for avls- og opformeringsbesætningerne).
Resultater for DanBred grise 2024 er et tydeligt bevis for DanBred avlssystemets ønske om at være et gennemsigtigt og datadrevet avlsselskab. Dermed har DanBred hævet niveauet for åbenhed, og det er jeg stolt af,” fortæller Christian Fink Hansen.
Afdelingen Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer står bag driften af DanBred avlssystemet og udviklingsarbejdet for DanBred avlsmålet. Avlsmålet fastsættes for hver af de tre DanBred racer af sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris.

 

Del:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Download vores manual-app!

Mest populær

Hold dig opdateret

Skriv dig op her til at modtage værdifulde indsigter og praktisk viden direkte i din mailboks.

cONTACT danbred

We can help you transition to DanBred genetics, technical services, transport and more. Book a time with us, and we will call you when it suits you.

Get easy access to our knowledge!

Join our list and get valuable insights and practical knowledge directly in your mailbox.

Beviste vi vores pointe?

Tror du, at DanBred kan være det rigtige valg for dig eller en du kender? Klik nedenfor for at komme ind på udviklingen.

GET BIG FAST

DANBRED DUROC
Bred for Business