Fodring af polte: 5 anbefalinger til robuste polte

En af de faktorer med størst indflydelse på kvaliteten af dine polte ved løbning er foderet. Hvis dine polte ikke får den rette ernæring, kan det påvirke deres reproduktion, styrke og holdbarhed.

 

Foder og ernæring er hele fundamentet for dine grises vækst og overordnede sundhed. Derfor bør din foderstrategi have fokus på optimal tilvækst igennem hele perioden for at sikre verdensklasse grise. SEGES Innovation kom for nyligt med nye anbefalinger baseret på de seneste forsøg med DanBred-grise.

 

Nedenfor får du et nemt overblik over de nye anbefalinger til fodring af polte, så du også kan opnå optimale resultater i din besætning.

 

 

1. Fasefodring giver de bedste resultater

Dine avlsdyr skal fodres som avlsdyr – ikke som slagtegrise. Slagtegrise- og diegivningsfoder indeholder for meget protein til moderne polte, hvilket kan have store konsekvenser for både holdbarhed og reproduktion. SEGES Innovation anbefaler fasefodring for at øge rygspæktykkelsen uden adfærdsmæssige unoder.

 

Den optimale strategi afhænger naturligvis af, hvad der er fysisk muligt på den enkelte bedrift. Anbefalingen fra SEGES Innovation indbefatter tre faser: 30-85 kg, 85-110 kg og >110 kg.

 

 

2. Ny vægt og alder ved løbning

For at sikre de bedste produktionsresultater på både kort og langt sigt bør polte nu insemineres, allerede når de er omkring 210-230 dage (30-33 uger) og vejer 150-165 kg.

 

Den gennemsnitlig daglig vækst bør være 900 g fra 30-140 kg. Det har vist at give det bedst mulige grundlag for langsigtet reproduktionsproduktivitet.

 

 

3. Mål rygspæktykkelsen

Det er vigtigt for reproduktion og holdbarhed at ramme den rette rygspæktykkelse gennem hele drægtighedsperioden. Sæt et mål for rygspæk i besætningen og lav kvalitetskontrol ved at veje og måle rygspæk jævnligt.

 

SEGES Innovation anbefaler nu 13-15 mm rygspæk ved løbning.

 

 

4. Balancerede lysin- og proteinniveauer

De rette protein- og lysinniveauer nedbringer risikoen for fx halebid. Den nye anbefalede foderstrategi bidrager til at minimere risikoen for negativ adfærd, da niveauet af protein og lysin er relativt højt i hele vækstperioden op til 85 kg.

 

 

Niveauerne er lavere i de senere foderfaser for at sikre korrekt vægt og rygspæk samt god benstyrke.

 

 

5. Restriktiv fodring sikrer kontrol

Polte bør fodres restriktivt fra ca. 30 kg, hvis dit foderanlæg gør dette muligt. Det er den bedste måde at kontrollere den daglige tilvækst og øgede rygspæktykkelse på.

 

Såfremt dit fodersystem er egnet til at følge den nye anbefalede foderkurve, er flushing ikke længere nødvendigt. Hvis restriktiv fodring ikke er fysisk muligt på bedriften, er lavproteinfoder afgørende.

 

 

Udnyt det fulde potentiale med de nyeste anbefalinger

DanBreds løbende avlsfremgang sikrer polte med stort potentiale for daglig tilvækst, som producerer kuld med mange vitale pattegrise. Takket være den nyeste egenskab i DanBreds avlsmål, so-overlevelse, kan du også drage fordel af mere robuste søer, som er rare og nemme for medarbejderne at passe.

 

Avlsfremgangen betyder også, at dine polte udvikler sig – og derfor udvikler anbefalingerne til bl.a. foderstrategi sig også. Følg derfor altid de nyeste anbefalinger fra SEGES Innovation, da disse er udarbejdet på baggrund af forsøg med DanBred-grise. Så kan du få maksimalt udbytte af dine poltes store potentiale og opnå de bedste resultater på din bedrift.

 

Med disse fem anbefalinger er du rigtig godt på vej, og du kan finde endnu flere praktiske anbefalinger til optimal håndtering af DanBred søer og polte i vores So- og poltemanual.

 

God arbejdslyst!

Del:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Download vores manual-app!

Mest populær

Hold dig opdateret

Skriv dig op her til at modtage værdifulde indsigter og praktisk viden direkte i din mailboks.

cONTACT danbred

We can help you transition to DanBred genetics, technical services, transport and more. Book a time with us, and we will call you when it suits you.

Get easy access to our knowledge!

Join our list and get valuable insights and practical knowledge directly in your mailbox.

Beviste vi vores pointe?

Tror du, at DanBred kan være det rigtige valg for dig eller en du kender? Klik nedenfor for at komme ind på udviklingen.

GET BIG FAST

DANBRED DUROC
Bred for Business