THOMAS MUURMANN HENRIKSEN: – VI HAR ET PRODUKT I VERDENSKLASSE


NyhederOm DanBred

PORTRÆT: Gennem mere end 100 år har dansk svineproduktion været med til at sætte standarden på det internationale marked, hvad angår kvalitet og ikke mindst den økonomiske effektivitet i produktionen. Manden med ansvaret for at sælge DanBred-genetikken kommercielt er Thomas Muurmann Henriksen, og han forudser en fremtid, hvor der kun bliver plads til de største og mest omstillingsparate genetik-virksomheder.

Der er tale om én af Danmarks største eksportsalgssucceser; dansk svineproduktion. I spidsen for DanBred P/S står administrerende direktør i Thomas Muurmann Henriksen, som skal sælge genetik på kommercielt plan. Den 44-årige direktør har gennem en menneskealder arbejdet med svineproduktion, og det er en opgave, som han er tryg ved. Over 20 år i branchen er det blevet til, og Thomas har fra første parket oplevet, hvor omskiftelig og dynamisk branchen kan være.

Skal have et ”drive”
Thomas er dog ikke kun den administrerende direktør i DanBred, men også familiefar bosiddende i Stenløse omkring 30 kilometer nordvest fra København sammen med hustruen Bente og to store drenge på henholdsvis 13 og 16 år. Han er garvet i svinebranchen, og der er aldrig rigtig nogen tvivl fra barnsben om, hvilken vej karrieren for Thomas’ vedkommende skal gå.
– Landbrug og fødevareproduktion tiltalte mig i en tidlig alder, så fra 8. klasse var jeg sikker på, at jeg ville arbejde i den sektor. Jeg kan lide processen og de forskellige parametre, som der kan arbejdes med. Jeg overvejede selv at blive landmand, men med min høfeber blev jeg hurtig enig med mig selv om, at jeg ville gå en anden vej. Derfor valgte jeg bøgerne og den teoretiske del, forklarer han.

Han tager en bacheloruddannelse i husdyrbrugsvidenskab, og senere besøger han i et år en gård i Australien i erhvervspraktik. Tilbage i Danmark efter turen ”Down Under” fortsætter studierne ufortrødent, og Thomas lander en stilling i Landbrug & Fødevarer som blandt andet genetisk konsulent, indtil han begynder i DanBred International i 2004. Her bliver han manden med ansvaret, og selvom han kun er 30 år gammel i sin første direktørstilling, skaber han omgående resultater.

– Jeg har altid haft den holdning, at alder ikke nødvendigvis er en betingelse for, om man kan bestride en given post. Selvfølgelig er jeg nu blevet 14 år ældre i forhold til dengang, og dermed også mere livsklog og en masse erfaringer rigere, men for mig handler det mere om, at der er en drivkraft og en motivation i min tilgang til arbejdet. Der skal være et ”drive”, siger han.

Kig i krystalkuglen
Det drive, som han aktuelt henviser til, er, at han skal gøre DanBred til en endnu større succes på den internationale scene. Sørge for at DanBred er en magtfaktor i et konkurrencebillede, hvor der er mange aktører om buddet. Til opgaven får han ikke kun brug for de uddannelsesmæssige egenskaber og værktøjer, han gennem årene har tilegnet sig. En direktør skal også helst være visionær og fremsynet.

– Én af mine opgaver er at se i krystalkuglen og analysere markedstendenserne i fremtiden for på den måde at klæde DanBred bedst muligt på til konkurrencebilledet. Jeg kan desværre ikke spå om fremtiden, men jeg kan til gengæld sørge for at pudse krystalkuglen så ofte og tit, at jeg på den måde har det klarest mulige grundlag for at vurdere perspektiverne for fremtiden, og hvilken vej vinden blæser, lyder Thomas’ analyse.

Noget der dog ikke kræver den store gyldne krystalkugle er, hvem DanBred skal kæmpe om markedsandele med. Konkurrenterne som or eksempel TopigsNorsvin og PIC.

– Dem ser jeg helt klart som vores største konkurrenter, og dem skal vi naturligvis have respekt for. Men jeg må også bare holde fast i, at vi har et verdensklasseprodukt, og det er et produkt, jeg har den største tiltro til, siger han og fortæller om den positive stemning, dansk svineproduktion møder på de globale breddegrader.

– Når vi kommer ud på nye markeder, møder vi en enorm goodwill og respekt omkring DanBred. Det åbner rigtig mange døre for os rundt omkring i verden, og det er med til at skabe gode kunderelationer, hvilket vi kan udnytte til at indgå nye aftaler, lyder forklaringen.

De seneste måneders nye aftaler bekræfter den påstand. DanBred har spist sig ind på markeder som Japan, Vietnam og Mexico, og derudover er det russiske marked åbnet op efter fire års stilstand, da russerne lukkede ned for al import af levende avlsgrise. Slutteligt er der oprettet et datterselskab i Holland, som skal styrke og understøtte det europæiske marked. Dermed er mange strategiske målsætninger indfriet, og det giver et godt organisatorisk afsæt for yderligere ekspansion, selvom genetikbranchen ikke er en udpræget statisk størrelse.

En verden til forskel
Svinegenetikbranchen er noget af en dynamisk branche, og der er en verden til forskel på branchen i 2004 og 2018. Thomas tror derfor ikke på, at der er plads til alle nuværende genetik-virksomheder i konkurrencebilledet om 10-15 år. Udskilningsløbet er for alvor gået i gang, men det bliver ikke med DanBred hængende i startblokken.

– Min fornemmelse er, at svinegenetik vil bevæge sig i samme retning, som vi så det med fjerkrægenetik. Slutbrugerne bliver endnu mere professionelle, end de er i forvejen, og det vil kun være de stærkeste genetikvirksomheder, som tilpasser deres forretning, der vil overleve. Vi skal forberede os på, at markedsandelene på sigt vil fordele sig på ganske få aktører, men vi har set det komme i DanBred og er klar til kamp, fortæller han om strategien.

Kampen om kundernes gunst handler lavpraktisk om et stærkt produkt og ikke mindst bundlinjen for den enkelte producent, og det er her grobunden for Thomas’ optimisme ligger begravet. Men også hele forretningen omkring management og rådgivning til slutbrugeren er dybt forankret i DanBreds tilgang til markedet.

– Der er ingen af vores konkurrenter, der har de samme økonomiske resultater i produktionen, som vi kan fremvise – det er et faktum. Men vores forretning omkring management og optimering af produktionsdelen er også områder, hvor vi kan og skal differentiere os i forhold til konkurrenterne på markedet. Vi skal hele tiden optimere værdikæden til gavn for slutbrugerne, siger han, og sætter det sidste stød ind: DanBred er i topform – ligesom vores produkt, lyder det afsluttende skudsmål

Tilbage

Kunder får mest ud af DanBred

  HOLD DIG OPDATERET

  Tilmeld dig DanBreds nyhedsbrev med sidste nyt om effektiv drift, økonomi, genetik og sundhed. Kort sagt alt, hvad der er relevant for moderne svineproduktion – hverken mere eller mindre.
   Jeg giver DanBred P/S tilladelse til at sende mig emails om effektiv svineproduktion, økonomi, genetik og sundhed mv. Vi skriver kun når vi har noget relevant på agendaen og aldrig mere end 2 gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

   Kontakt DanBred

   Vi kan hjælpe med overgangen til DanBred genetik, leverancer, transport etc. Book en tid, så ringer vi når det passer dig.


   Book en tid eller et møde nu