ØKOLOGISK DANBRED AVLSINDEKS: HØJERE VÆRDI MED FÆRRE GRISE


AvlDanmarkGenetikSæd

DanBred har lanceret et nyt økologisk avlsindeks, som er målrettet økologiske svineproducenter. Det nye indeks rangerer alle DanBred-KS-orner efter blandt andet lavere kuldstørrelse og højere kødprocent, så sæd baseret på det nye økologiske avlsindeks giver både mindre kuld og højere værdi.

De konventionelle og økologiske produktionsrammer er forskellige. Derfor er det naturligt, at de dyr, der er bedst i det konventionelle system, ikke nødvendigvis er de bedste under økologiske forhold.

Derfor har SEGES Avl & Genetik i samarbejde med SEGES Økologi set på en række avlsmæssige tiltag målrettet økologisk svineproduktion. Et af disse tiltag er et nyt indeks målrettet økologisk produktion for KS-orner, hvor de egenskaber, der allerede findes i det konventionelle avlsindeks, i stedet er vægtet med deres værdi i økologisk produktion. Det er altså nu muligt at bestille sæd fra de DanBred-KS-orner, der er mest fordelagtige for økologiske producenter. Blandt andet bliver kuldstørrelse vægtet lavere i det økologiske indeks.

”For de fleste økologiske producenter giver øget kuldstørrelse kun lille eller ingen ekstra værdi, da det kan være svært at passe de ekstra grise. Derfor har sektorbestyrelsen i L&F, Økologi valgt at vægte kuldstørrelsen negativt i det nye økologiske indeks for netop at finde de orner, der giver lavest kuldstørrelse. Til gengæld er værdien af fodereffektivitet og kødprocent blevet hævet,” siger chefforsker Birgitte Ask fra SEGES Avl & Genetik.

 

0,8 færre grise

Det første avlsindeks målrettet økologiske producenter kom allerede i 2015 for DanBred Landrace og DanBred Yorkshire, men har levet en lidt hemmelig tilværelse indtil nu. Det nye avlsindeks dækker også DanBred Duroc og er opdateret i forhold til 2018-produktion og priser.

”Der er blevet udregnet nye optimale vægte af egenskaberne i avlsmålet, som er opdaterede i forhold til det nuværende niveau for priser og produktion,” siger Birgitte Ask.

Anvender du det nye økologiske avlsindeks i alle DanBred racer, forventes det at resultere i 0,8 færre pattegrise per kuld og 10,4 kr. mere pr. slagtesvin i forhold til det konventionelle indeks. Anvendte du allerede det økologiske indeks fra 2015, forventes det nye indeks at resultere i 0,17 færre pattegrise per kuld og 2,13 kr. mere pr. slagtesvin i forhold til det tidligere økologiske indeks.

For at få glæde af det nye økologiske avlsindeks, skal du bede om DanBred sæd baseret på det økologiske avlsindeks hos din KS-station. Så bliver sæden leveret på normal vis.

Arbejder videre med kernestyring®

Udover det nye indeks målrettet økologiske svineproducenter arbejder SEGES Avl & Genetik sammen med SEGES Økologi på også at tilbyde KerneStyring® til økologisk svineproduktion.

Ved at bruge KerneStyring® sammen med det økologiske indeks anno 2018, vil du kunne sikre dig, at dine søer har det bedst mulige økologiske indeksniveau. KerneStyring® henter data fra Databanken og fortæller dig, hvilke af dine produktionssøer, der har højest indeks. Derved kan du sikre dig det avlsmæssigt bedst mulige niveau i dit sohold i forhold til økologisk produktion.

”Planen er at DanBred skal kunne tilbyde KerneStyring® baseret på økologiske avlsindeks fra efteråret 2018 og dermed give økologiske svineproducenter yderligere merværdi. Men det vender vi tilbage med til efteråret,” siger Birgitte Ask.

Tilbage

Kunder får mest ud af DanBred

  HOLD DIG OPDATERET

  Tilmeld dig DanBreds nyhedsbrev med sidste nyt om effektiv drift, økonomi, genetik og sundhed. Kort sagt alt, hvad der er relevant for moderne svineproduktion – hverken mere eller mindre.
   Jeg giver DanBred P/S tilladelse til at sende mig emails om effektiv svineproduktion, økonomi, genetik og sundhed mv. Vi skriver kun når vi har noget relevant på agendaen og aldrig mere end 2 gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

   Kontakt DanBred

   Vi kan hjælpe med overgangen til DanBred genetik, leverancer, transport etc. Book en tid, så ringer vi når det passer dig.


   Book en tid eller et møde nu