Europas første 6-cylindrede Scania 540 leveret i Danmark


DanmarkNyhederOm DanBredTransport

Oprindeligt skrevet og udgivet af Scania den 9/1/2020

 

Scanias kraftigste 13-liters 6-cyl. dieselmotor har nu overhalet den mindste V8’er, når det gælder antallet af hestekræfter, og den matcher desuden den lille V8’er, når det gælder drejningsmoment. Men den nye, kraftige rækkemotor har også andre egenskaber, der kan få betydning for valget af motor i fremtidens Scania til de tunge opgaver. 

 

Hos DanBred P/S, der hvert år transporterer flere tusinde danske avlssvin fra danske svineavlere til landmænd i hele Europa, blev der i fjor skrevet under på en ordre på godt et dusin nye Scania med 520 hk V8’ere og det store S-førerhus. Alle var glade, men da de første biler blev leveret, opstod der straks et akut problem.

DanBreds lukkede trailere til transport af de værdifulde avlssvin har behov for store mængder strøm til bl.a. de ventilatorer, der skal forsyne svinene med frisk, filtreret luft under transporten i de lukkede trailere. Dette er meget vigtigt, da filteret luft er med til at sikre dyrevelfærden samt svinenes sundhed. Denne udfordring blev tidligere løst ved at montere en ekstra generator på motoren, men Scanias nye V8-motorgeneration er konstrueret så kompakt, at det ville være en dårlig løsning.

Hvad gør man så? Vælger i stedet den nyeste version af Scania’s 13-liters rækkemotor, hvor pladsforholdene omkring motoren giver plads til en ekstra generator.

– Da vi hørte, at der var en ny 540 hk-version af den 6-cyl. rækkemotor på vej, fik vores faste salgskonsulent William Madsen hos Scania i Aarhus travlt med at skaffe os sådan en. Det lykkedes ham at få fingre i en for-seriebil og skaffe den hurtigt hjem, og allerede en uge efter leveringen var vi kørende, fortæller Ulrik Møller, der er Logistics Manager hos DanBred.

– Vi har nu haft den nye Scania 540 S i godt en måned, og den har allerede kørt 18.000 km. Den har gjort det rigtig godt, fastslår han.

Hos DanBred består flåden af 8 vogntog til transport af avlssvin af høj kvalitet over hele Europa. Kørselsområdet strækker sig fra Italien i syd til Finland i nord og fra Spanien i vest til Rusland i øst – og stort set alle lande derimellem. Det giver årlige kørestrækninger på op til 175.000 km, hvor kravet er optimal driftssikkerhed og brændstoføkonomi samt dyrevelfærd og sundhed – områder, hvor den nye 540 passer godt ind.

 

Udvikler og effektiviserer

– Vi udvikler hele tiden på vores vognpark med nye løsninger, der gavner både transporteffektiviteten og svinenes velbefindende. Vi får i øjeblikket bygget en stribe nye, lukkede trailere, der kræver endnu mere strøm end vores nuværende, og her slår selv to generatorer ikke til, forklarer Ulrik Møller.

– Vi satser nu i stedet på det hollandske TRS-system, hvor en kraftig, ekstern generator drives af trækkerens motor og kan levere endnu større mængder strøm til ventilationssystemet, forklarer han.
Med overgangen til det nye TRS-system kunne DanBred dermed i princippet vende tilbage til de populære V8’ere, som chaufførerne sætter så stor pris på, men det sker ikke.

– Vi monterer selvfølgelig TRS-systemet på de V8’ere, som vi nåede at få leveret på den oprindelige ordre. Men med Scanias nye 6-cyl. 540 hk-motor har chaufførerne mindst lige så meget trækkraft til rådighed som i den lille V8’er. Samtidig reducerer vi egenvægten og kan forøge nyttelasten, og desuden kører den længere på literen, så vi kan reducere den miljømæssige påvirkning. Dermed bliver Scanias kraftigste 6-cyl. motor på 540 hk vores foretrukne motor fremover, fastslår Ulrik Møller.

 

Fakta om Scanias nye 6-cyl. kraftkarl:

Type: Scania DC13-166, 13-liters 6-cylindret rækkemotor
Max. ydelse: 540 hk v. 1.800 o/min., 2.700 Nm v. 1.000-1.300 o/min.
Vægtbesparelse i forhold til Scania DC16-116 V8 på 520 hk: ca. 375 kg
Euro 6-miljøteknologi: ren SCR (Selective Catalytic Reduction)
Brændstoftyper: diesel, biodiesel (f.eks. FAME) og HVO

Tilbage

Kunder får mest ud af DanBred

  HOLD DIG OPDATERET

  Tilmeld dig DanBreds nyhedsbrev med sidste nyt om effektiv drift, økonomi, genetik og sundhed. Kort sagt alt, hvad der er relevant for moderne svineproduktion – hverken mere eller mindre.
   Jeg giver DanBred P/S tilladelse til at sende mig emails om effektiv svineproduktion, økonomi, genetik og sundhed mv. Vi skriver kun når vi har noget relevant på agendaen og aldrig mere end 2 gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

   Kontakt DanBred

   Vi kan hjælpe med overgangen til DanBred genetik, leverancer, transport etc. Book en tid, så ringer vi når det passer dig.


   Book en tid eller et møde nu