DanBred krydsninger er mere modstandsdygtige


GenetikSundhed

Af Birgitte Ask, chefforsker, Seges Svineproduktion, Avl & Genetik


Undersøgelse: Behovet for behandlinger imod sygdomme hos Dan- Bred D(LY)-krydsninger er endnu lavere end hos renracede DanBred Duroc hangrise. Det viser en undersøgelse foretaget af Avl & Genetik i Seges Svineproduktion.

 

Med stadig flere begrænsninger for behandling af syge dyr er det vigtigt at have naturligt modstandsdygtige grise i stalden. Når zink skal udfases i juni 2022 fra europæisk svineproduktion, bliver det kun endnu mere aktuelt. I DanBred avlsprogrammet arbejdes der således også med at øge grisenes naturlige modstandsdygtighed. Én af strategierne til at øge den naturlige modstandsdygtighed via avl ligger i anvendelsen af krydsningsdyr i produktionen.

»Avlens struktur giver os en hjælpende hånd til at øge modstandsdygtigheden hos grisene, fordi der opstår krydsningsfrodighed, når man anvender krydsningsdyr i stedet for renracede grise. Og krydsningsfrodighed har typisk stor eff ekt på sundhed«, forklarer chefforsker i Seges Avl & Genetik, Bjarne Nielsen.

I et forsøg beskrevet i meddelelse 1093 undersøgte Seges Avl & Genetik forskellen i modstandsdygtigheden mellem renracede DanBred Duroc hangrise og trevejs DanBred D(LY)-krydsninger ved at se på forskellen i behandlingsfrekvenser for forskellige sygdomme. Forsøget blev foretaget på forsøgsstationen Bøgildgård og for at sikre, at det genetiske grundlag var sammenligneligt, var D(LY)-krydsningerne halvsøskende til Duroc-grisene.

 

En robust gris

Som tidligere vist, præsterer den renracede DanBred Duroc på niveau med DanBred D(LY) krydsningerne, når det handler om egenskaber som f.eks. tilvækst og fodereffektivitet. Så man kunne måske foranlediges til at tænke, at det også afspejlede sig i forhold til sundhed. Men undersøgelsen viste, at når det drejer sig om sundhed, så er D(LY)-krydsningerne langt mere robuste end Duroc.

Behandlingsfrekvensen var nemlig markant lavere for D(LY)-krydsningerne end for Duroc-grisene. De største forskelle sås for behandlinger imod diarre, hjernebetændelse og lungesyge. Her var behandlingsfrekvensen for D(LY)-krydsningerne mindre end halvt så høj for diarre og hjernebetændelse, mens der var ca. 25 pct. færre behandlinger for lungesyge i krydsningsdyrene sammenlignet med Duroc. Herudover var behandlingsfrekvensen for benlidelser og halthed knap 40 pct. lavere hos krydsningerne end hos Duroc.

»Den gode nyhed er, at fordi vi anvender krydsningsdyr i produktion, så er det muligt at opnå en forholdsvist lav sygdomsfrekvens. Når behandlingsmulighederne i stigende omfang begrænses i fremtiden, bliver behovet for naturligt modstandsdygtige grise større«, lyder vurderingen fra Bjarne Nielsen.

Netop DanBreds avlssystem med trevejs D(LY) krydsningen er her ideelt, da det faktisk maksimerer krydsningsfrodigheden i forhold til andre typer af krydsningssystemer. Ikke blot for sundhed, men på alle egenskaber til fordel for DanBred kunder.

 

Fremtiden skal give robuste grise

Ud over, at avlens struktur sørger for naturligt modstandsdygtige grise via krydsningsfrodigheden for sundhed, arbejder Seges Avl & Genetik også på at øge DanBred-grisenes robusthed på andre fronter. Senest er der i 2019 udviklet en ny metode til vurdering af grisenes arvelige anlæg for styrke, som gør udvælgelsen til avl af de stærkeste grise mht. ryg og ben mere nøjagtig. I fremtiden forventes endnu mere robuste DanBred-grise, da der f.eks. også arbejdes på at forbedre avlsfremgangen for søernes holdbarhed via brug af produktionsdata samt et nyt avlsværdital for overlevelse helt frem til slagtetidspunktet. Krydsningsfrodighed defineresved, at afkommet præsterer bedre end forældredyrenes gennemsnit. Når vi taler racekrydsninger, betyder det, at f.eks. D(LY)-krydsninger typisk præsterer bedre end gennemsnittet af de rene racer: DanBred Duroc, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire.

 

Tilbage

Kunder får mest ud af DanBred

  HOLD DIG OPDATERET

  Tilmeld dig DanBreds nyhedsbrev med sidste nyt om effektiv drift, økonomi, genetik og sundhed. Kort sagt alt, hvad der er relevant for moderne svineproduktion – hverken mere eller mindre.
   Jeg giver DanBred P/S tilladelse til at sende mig emails om effektiv svineproduktion, økonomi, genetik og sundhed mv. Vi skriver kun når vi har noget relevant på agendaen og aldrig mere end 2 gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

   Kontakt DanBred

   Vi kan hjælpe med overgangen til DanBred genetik, leverancer, transport etc. Book en tid, så ringer vi når det passer dig.


   Book en tid eller et møde nu