100% GENOMISK SELEKTION

Avlsfremgang med DNA-test

I det danske avlssystem, går man nu fra at DNA-teste 40 % af avlsdyrene til at teste 100 %. Det vil forbedre avlsfremgangen, at man nu med endnu større sikkerhed kan vælge de bedste avlsdyr. Sammenlignet med ikke at DNA-teste avlskandidaterne, anslås det, at test af alle avlskandidater vil give 30 % mere avlsfremgang.
Siden 2010 er en del af de danske avlskandidater blevet DNA-testet, også kaldet genomisk selektion. DanBred var de første inden for svineavl til at gøre dette. Til at starte med blev 7 % af avlskandidaterne testet. Flere og flere er blevet testet gennem årene og fra og med oktober bliver 100 % testet.

Bedre avlsfremgang

Genomisk selektion kan fortælle hvor nært to svin er beslægtet på DNA-niveau. Slægtsskabet bruger man til at beregne dyrenes avlsværdi. I praksis foregår det på den måde, at der bliver taget en hårprøve på grisen, som bliver sendt til et laboratorium i USA. SEGES Svineproduktion får data tilbage, som de kan bruge til at udregne dyrenes avlsværdi.
Med genomisk selektion får avlerne dermed et bedre billede af, hvilke grise der har det bedste genetisk for egenskaberne i avlsmålet. Det gør sikkerheden for at finde de bedste avlskandidater større, hvilket i sidste ende giver bedre avlsfremgang.

Hurtigere svar

Udover at forbedre avlsfremgangen vil test af alle avlsdyr give en række praktiske forbedringer. Blandt andet vil man i fremtiden have svar på DNA-analyserne tidligere. Det gør, at avleren hurtigere kan træffe beslutning om, hvorvidt et dyr skal slagtes, sælges eller bruges til videre avl.
I sidste ende giver det besparelser på staldgangen og måske også ekstra avlsfremgang, da beslutningerne kan træffes hurtigere.

Kontakt DanBred

Vi kan hjælpe med overgangen til DanBred genetik, leverancer, transport etc. Book en tid, så ringer vi når det passer dig.


Book en tid eller et møde nu

HOLD DIG OPDATERET

Tilmeld dig DanBreds nyhedsbrev med sidste nyt om effektiv drift, økonomi, genetik og sundhed. Kort sagt alt, hvad der er relevant for moderne svineproduktion – hverken mere eller mindre.

Accepter vilkårJeg giver DanBred P/S tilladelse til at sende mig emails om effektiv svineproduktion, økonomi, genetik og sundhed mv. Vi skriver kun når vi har noget relevant på agendaen og aldrig mere end 2 gange om måneden. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.